
Metron liikennöitävä myöhempään – moderni metroverkostomme on alihyödynnetty
helmi 24

Helsingin metro on nopea, ympäristöystävällinen ja tehokas liikkumismuoto, mutta sen käyttöä rajoittaa liian aikainen liikenteen päättyminen. Metroliikenteen ajoittain myöhennetyt vuorot eivät riitä vastaamaan nykyaikaisen kaupungin tarpeisiin. Erityisesti viikonloppuisin metroliikenteen tulisi jatkua pidempään – esimerkiksi kahteen asti yöllä.
Tällä hetkellä yöaikainen julkinen liikenne on riippuvainen busseista ja takseista, jotka ovat metroon verrattuna hitaampia, epäekologisempia ja vähemmän kapasiteettia tarjoavia. Taksit ovat monille liian kalliita ja niiden saatavuus ruuhka-aikaan vaihtelee. Metro on jo valmiiksi olemassa oleva, turvallinen ja energiatehokas kulkumuoto, joka voisi palvella kaupunkilaisia paremmin. Myöhennetty liikennöinti parantaisi erityisesti idän ja lännen välistä liikkumista, jossa vaihtoehdot ovat rajalliset. Lisäksi parantuneet kulkuyhteydet voisivat vähentää yksityisautoilua erityisesti Helsingin keskustassa, mikä tukisi kaupungin ilmastotavoitteita.
Vuonna 2022 kaupunginvaltuusto totesi, ettei metron liikennöintiajan pidentämisen selvittäminen ole ajankohtaista, perustellen päätöstään aiemmilla selvityksillä. Ongelma on, että nämä selvitykset eivät enää vastaa nykytilannetta. Esimerkiksi vuonna 2009 tehty raportti totesi, ettei metron yöliikenteen laajentaminen ole perusteltua palvelutason, turvallisuuden ja joukkoliikennejärjestelmän tehokkuuden näkökulmasta. Helsingin kaupunki ja metroverkosto ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi 15 vuodessa.
Lisäksi yksi keskeisistä 2022 päätöksen perusteista oli vuosina 2013–2014 tehty kokeilu, jossa metroliikennettä jatkettiin viikonloppuisin kahdella tunnilla. Tämä kokeilu oli itsessään ongelmallinen: suurin osa yöliikenteestä tapahtuu HSL:n tietojen mukaan klo 3–4:30 välillä, mutta kokeilussa liikennöinti päättyi ennen sitä. Myös Länsimetro oli tuolloin vielä rakenteilla, joten sen vaikutuksia matkustajamääriin ei voitu huomioida.
Vuonna 2022 päätöksessä vedottiin myös pandemian aiheuttamaan matkustajamäärien laskuun. Tämä argumentti ei enää pidä paikkaansa, sillä matkustusmäär ät ovat palanneet nousuun. Nyt on oikea hetki päivittää tieto ja tehdä uusi selvitys siitä, miten metro voisi palvella paremmin myös öisin.
Yksi vastaväite metroliikenteen myöhäistämiselle on kustannusten nousu. On totta, että pidempi liikennöinti lisää henkilöstökuluja ja kunnossapitotarpeita. Metron käyttöaste on kuitenkin nousussa ja laajennettu liikennöinti voisi houkutella enemmän käyttäjiä, mikä tasapainottaisi kustannuksia. Monissa suurkaupungeissa, kuten Berliinissä ja Lontoossa, metro kulkee pidempään tai viikonloppuisin jopa läpi yön. Näissä kaupungeissa myöhäisliikenne on osoittautunut suosituksi ja kannattavaksi.
Toinen huolenaihe on mahdollinen häiriökäyttäytyminen ja turvallisuus. Metroon voidaan lisätä valvontaa ja vartijoita, kuten on tehty muissa metrokaupungeissa. Metro myös tarjoaa turvallisemman ympäristön kuin kadut tai harvemmin liikennöivät yöbussit.
Metro ei tarvitse öisin yhtä tiheää vuoroväliä kuin päivisin. Riittäisi, että vuoroväli olisi esimerkiksi 20 minuuttia, mikä on kohtuullinen kompromissi palvelutason ja kustannusten välillä. Tämä mahdollistaisi sen, että kaupunkilaiset ja matkailijat voisivat liikkua sujuvasti ja turvallisesti myöhään yöhön ilman pitkiä odotuksia.
Helsinki haluaa profiloitua modernina, kansainvälisenä ja kestävästi kasvavana kaupunkina. Tämä tarkoittaa myös, että liikkumismahdollisuudet eivät voi loppua kesken. Pidennetty metroliikenne palvelisi myöhään työskenteleviä, piristäisi yöelämää ja helpottaisi matkailijoiden liikkumista. Sujuvampi julkinen liikenne vähentäisi yksityisautoilua keskustassa ja tukisi kaupungin kestävän kehityksen tavoitteita. Metroverkostomme on jo olemassa – miksi emme hyödyntäisi sitä paremmin?
Helsingin uutiset julkaisi mielipidekirjoitukseni aiheesta 16.2.